„Zapojte se, má to smysl,“ vzkazují aktivní maminky

Jména těchto žen neplní přední strany novin, s výsledky jejich práce se přitom možná setkáváte každý den. Místo sezení se založenýma rukama a stěžování se totiž rozhodly samy začít ovlivňovat prostředí, ve kterém žijí. Pro sebe, pro své děti i pro ostatní. Některé začaly pracovat v neziskové organizaci, další vstoupily do politiky. A to v možná překvapivém životním období – na rodičovské dovolené. Každá je jiná, ale jedno mají společné: chuť měnit svět kolem sebe k lepšímu.

„Před 14 ti lety jsem se i s roční dcerou přestěhovala z Olomouce do Ostravy. Jako naplavenina jsem potřebovala sociální kontakt s dalšími maminkami, současně pečovat o malou dceru a také něco aktivně podnikat. Potkala jsem další báječné mámy a táty, a protože nám společně bylo fajn a vymýšleli jsme různé aktivity pro děti, založili jsme společně rodinné centrum,“ vypráví Edita Kozinová, zakladatelka a ředitelka neziskové organizace RC Chaloupka pomáhající rodičům i dětem a propagující pěstounskou péči.

Žaneta Salátová, současná ředitelka Mateřského a Dobrovolnického centra v Karlových Varech, se zase po rodičovské nechtěla vrátit do komerční sféry. „Přála jsem si, aby mnou odvedená práce měla ještě nějakou přidanou hodnotu. A to nejen pomáhat konkrétním lidem, ale i vůči naší obci a společnosti vůbec. Zní to jako klišé, ale je to tak. Přihlásila jsem se do výběrového řízení na ředitelku neziskové organizace a vyhrála,“ vypráví. A nelituje. „Na práci v neziskovce mě baví rozmanitost, svoboda, výsledky, potřebnost… Našla jsem mnohem víc, než jsem hledala. Navíc se mi velmi dobře daří slaďovat pracovní a rodinný život. Zapojila jsem celou rodinu a baví nás to. To bych v jiné práci asi nemohla,“ doplňuje Žaneta.

Práce v tzv. „neziskovkách“ je skvělou příležitostí zapojit se aktivně do dění kolem sebe. Oproti jiným zaměstnáním často přináší i velkou svobodu volby a možnost lépe kombinovat práci a rodinu, nabízí tak skvělé uplatnění nejen pro matky s dětmi. Pro mnoho žen jsou však neziskovky jen začátkem jejich cesty a odrazovým můstkem pro další kariéru – třeba na poli komunální politiky. To je i případ Daniely Páterové. Místostarostka Mníšku pod Brdy, sama čtyřnásobná matka, říká: Můj osobní postřeh je, že ženy, které zprvu působí v neziskovém sektoru, se často dostanou i do politiky. Měla jsem to tak i já – nejprve jsem pracovala pro Centrum pomoci rodinám s dvojčaty a vícerčaty a až později jsem se zapojila do komunální politiky. Znám celou řadu žen, které to měly nebo mají stejně. V neziskovce jsou vaše možnosti věci ovlivňovat omezené, v politice můžete řadu věcí rozhodovat přímo.“ Starostka Zbraslavi Zuzana Vejvodová zase na politické práci oceňuje práci s lidmi a konkrétní výsledky. „Baví mne zejména tvůrčí stránka mé práce. Jsem původním povoláním stavební inženýrka a tak mám přirozenou potřebu něco budovat. Ale nejvíc mne baví kontakt s lidmi. Jejich nápady a zkušenosti jsou pro mne inspirací.“

 

Co by tedy ostatním ženám poradily ty, které se již do veřejného dění úspěšně zapojily? „Ať se nepodceňují a podniknou konkrétní kroky směrem k naplnění svých představ a přání. Zpočátku se mohou zapojit například jako členky výborů či komisí a v příštích volbách již kandidovat. A věřím, že budou úspěšné,“ vzkazuje místostarostka Daniela. „Určitě jděte do toho. Začínejte ale s tématy, které umíte, a úlohami, které dokážete sama řešit. Úspěch Vás motivuje a zviditelní,“ mluví ze své zkušenosti starostka Zuzana. A ředitelka Žaneta pak doplňuje: „Nemám moc ve zvyku někomu radit, ale občas se mi zdá, že ženy potřebují podpořit a pomoc. Pomoc při rozhodnutí, hledání možností a plánování konkrétních kroků, pomoc eliminovat možná rizika apod. Některé ženy to nepotřebují, jiné to hledají u svých blízkých a jiné chtějí někoho nestranného. Ty mohou například využít různé vzdělávací programy, přímo na politiku a neziskový sektor se zaměřuje projekt Zapojte se, na kterém se podílí mateřská centra z Karlových Varů, Ostravy, Chrudimi i Mníšku pod Brdy.“

Projekt „Zapojte se“ chce ženy povzbudit, aby udělaly důležitý první krok a začaly ovlivňovat dění kolem sebe. Kromě dalších měst probíhá i v Mníšku pod Brdy v Mateřském centru Oáza a pro účastnice je zcela zdarma. V červnu proběhlo první tzv. „motivační setkání“, na listopad je přichystán zajímavý vzdělávací program.  „Chceme ženám ukázat, že má smysl více se veřejně zapojovat. V našem programu poradíme, jak na to. Účastnice se zdokonalí v  argumentaci, sebeprezentaci, zjistí, jak založit a řídit neziskovou organizaci, projdou i praktickým mediálním tréninkem se známou moderátorkou Štěpánkou Duchkovou,“ popisuje koordinátorka projektu Halka Jaklová z Fóra 50 %. „Nabízíme i mentoringový program začínajícím političkám či těm, které se chtějí uplatnit v neziskovkách, najdeme zkušenou mentorku, která poradí, pomůže i podpoří. Zaměřujeme se na ženy 55+ a matky dětí do 15 let. Celý program je zdarma, včetně hlídání dětí! Kromě nových zkušeností získáte i spoustu zážitků, nových přátel a navíc třeba i vysněnou práci,“ zve Halka Jaklová.

Pokud Vás dnešní příběhy inspirovaly, neváhejte a zkuste to také! Více informací najdete na webu www.padesatprocent.cz u projektu „Zapojte se!“.

Marcela Adamusová, Fórum 50 %

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kalendář
Loading...


  Kontakt:



  Mateřské centrum Oáza

  Komenského 420 (přízemí Pavilonu)

  Mníšek pod Brdy, 252 10


  Andrea Sokolová, tel.: 734 720 311

  mcoaza.mnisek@seznam.cz  


  Bankovní spojení: 245605227/0300


Najdete nás tady:



Síť pro rodinu