Hledající a zabydlení (Tomáš Halík)

aneb proč předávat tutéž tradici jinými slovy?

(přípravný večer diskusního cyklu Světozor, 9.4.2013)

Dnešní diskusi nastartovaly úryvky z rozhovoru slovenského novináře Štefana Hríba s teologem Tomášem Halíkem v televizním pořadu Pod lampou dne 8.2.2013. V reakci na nedávné odvolání progresivního trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka si tito pánové povídali o změněném vnímání duchovna v dnešní době.

  • http://www.tyzden.sk/lampa/lampa-s-tomasom-halikom.html
    • minuta 32:52 – Dnes dělicí linie není mezi věřícími a nevěřícími. Dneska, a ukazuje to řada výzkumů, ta hlavní linie je mezi lidmi, anglicky se jim říká „dwellers“ a „seekers“, mezi těmi prodlévajícími a hledajícími.
  • http://www.tyzden.sk/lampa/lampa-s-tomasom-halikom-2.html
    • minuta 14:58 – Víra a pochybnost jsou dvě sestry, které se navzájem bytostně potřebují.
    • minuta 17:46 – Když říkáme něco, například o víře, těmi větami, které používali naši dědečkové a babičky, říkáme něco jiného, než říkali oni, protože se mění smysl slov, mění se kulturní kontext. A abychom zůstali věrni obsahu, musíme mít tvořivou odvahu a zodpovědnost měnit formy.

Účastníci přípravného večera se shodli na potřebě diskutovat pravidelně v kruhu „hledajících“ o hlubších tématech a několik námětů k diskusi hned navrhli. Domluvili se tedy, že se budou scházet jednou za měsíc-dva v rámci diskusního cyklu nazvaného Světozor.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *