Rodina jako sociální děloha

aneb jaký má rodina ještě smysl v dnešní moderní době?

(11. a 12. večer diskusního cyklu Světozor, 17.11.2014 a 24.11.2014)

Inspirací večera byla kniha s podtitulem Rodina jako sociální děloha od uznávaných českých rodinných terapeutů Vladislava Chvály a Ludmily Trapkové. Zamýšleli jsme se nad tím, jaký smysl má institut rodiny v době, kdy mnoho z jejích tradičních funkcí už plní stát nebo veřejné instituce: školy, policie, školní a podnikové jídelny, domovy důchodců, zábavní parky a televize, zájmové kroužky a sportovní oddíly. Díky tomu se rodiče mohou soustředit na to nejdůležitější – vytváření bezpečného a láskyplného domova.

 

Zdroje inspirace:

  • Vladislav Chvála, Ludmila Trapková: Rodina jako sociální děloha – Tato kniha dává různé známé rady o výchově do uceleného rámce a vystihuje, v čem je hlavní poslání nás rodičů. Samotná kniha je dost náročným čtením, je to vlastně učebnice pro psychoterapeuty, proto doporučujeme podívat se hlavně na obrázky.
  • Seksmisja – Slavná polská filmová sci-fi komedie z roku 1984, která představuje apokalyptický svět budoucnosti bez mužů. Pro naši diskusi byla velmi inspirativní scéna (00:44:00-00:49:50), zobrazující ženy – seniorky, jak dožívají svůj život osamělé a bez lásky v celách „domova důchodců“ nápadně připomínajícího vězení. Mohla by toto být budoucnost, k níž spějeme?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *