Historie jako nauka o přítomnosti

aneb z čeho pramení naše síla?

(13. večer diskusního cyklu Světozor, 27.4.2015)

Inspirací tohoto večera jsou dvě knihy, které pátrají po pramenech úspěchu naší civilizace. První analyzuje prvních 500 let našeho letopočtu a jmenuje se Vzestup křesťanství. Druhá se zaměřuje hlavně na úspěchy posledních 500 let našeho letopočtu a vyšla pod názvem Civilizace. Obě zamyšlení mohou být inspirací pro náš dnešní život, když si uvědomíme, čemu naše civilizace vděčí za svůj dnešní blahobyt a světovou dominanci. Druhá kniha je zároveň varováním před tím, abychom zatracovali či znevažovali pilíře svého úspěchu. O své nadšení z těchto knih se chtějí podělit Zuzka a Miro.

 

Literatura:

  • Rodney Stark: The Rise of Christianity: How the Obscure, Marginal Jesus Movement Became the Dominant Religious Force in the Western World in a Few Centuries, z níž konspekt pro Světozor zpracoval Miroslav Škultéty. Tato kniha se z pohledu sociologie zabývá otázkou, jak se mohlo křesťanství za pár století od svého vzniku rozšířit natolik, že ho Řím učinil svým státním náboženstvím. Autor odhaduje, že za prvních 300 let své existence si křesťanství získalo kolem 30 milionů stoupenců a za hlavní příčiny tohoto úspěchu pokládá to, jak se křesťanské učení projevovalo v praktickém každodenním životě. Dokládá to pomocí historických dat a rekonstrukce možného společenského vývoje.
  • Niall Ferguson: Civilizace: Západ a zbytek světa – viz recenze Petra Pietraše. Knihu rovněž skvěle recenzoval Václav Cílek: „Kdybychom žili kolem roku 1400 n.l. a analyzovali tehdejší situaci, tak by si žádná ratingová agentura nevsadila na slabou a roztříštěnou Evropu, protože by jasně vnímala nadřazenost čínského a osmanského modelu a přesto o dvě století později bylo všechno jinak a státy jako miniaturní Portugalsko byly schopné ovládnout celé říše. Kde jsou příčiny pětisetleté dominance západní kultury a proč právě teď ztrácí dech? Vždyť ještě v roce 1990 byl průměrný Američan 40x bohatší než průměrný Číňan.“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *